Jaarlijks worden meer dan 400 dieren opgenomen in gastgezinnen die dagelijks zorg bieden in hun eigen huis. Zij geven de dieren extra aandacht en (medische) zorg, zodat we ze als een goed gesocialiseerd en gezond katje of hondje kunnen plaatsen bij een nieuwe eigenaar. Onze gastopvang zorgt voor de opvang, zorg en plaatsing van pasgeboren (zwerf)kittens, kittens (met of zonder moeder), pups en zieke honden.

Zwerfkittens

Kittens worden in gastgezinnen geplaatst zodat de dieren gewend raken aan mensen, huisdieren, auto’s, stofzuigers en andere huishoudelijke apparaten. Maar ze krijgen ook de extra zorg die ze nodig hebben om gezond en sterk te worden. De kittens komen eerst twee weken tot rust in een aparte kamer en gaan daarna geleidelijk de rest van het huis verkennen. Als de kittens gesocialiseerd, gezond en minimaal twaalf weken oud zijn, worden ze voor adoptie aangeboden.

Pasgeboren kittens

De jongste kittens worden door onze gastgezinnen met de fles grootgebracht. Dit is een heel intensief karwei, omdat de allerkleinsten ook nachtvoedingen nodig hebben. Bovendien kunnen ze zelf hun lichaamstemperatuur nog niet regelen en hebben ze vaak kruiken nodig om warm te blijven.

Deze dieren zouden zonder hun moeder normaal gesproken ten dode opgeschreven zijn. Gelukkig kunnen wij dankzij onze gastgezinnen en het gebruik van goede moedermelkvervangers ook deze allerkleinsten groot brengen tot sterke, gezonde dieren. Die goede vervangende moedermelk is belangrijk, want van koemelk of babymelk kunnen kittens ernstige maag- en darmklachten krijgen.

Moederpoezen met kittens

Onze gastgezinnen vangen ook zwangere poezen en moederpoezen met kittens op. Daar krijgen de moederpoezen alle tijd om rustig te bevallen en hun kroost groot te brengen. Daarna wordt de moederpoes gesteriliseerd en zoeken we naar een nieuwe eigenaar.

Pups en zieke honden

Onze gastgezinnen ontfermen zich ook over pups en zieke dieren die extra (medische) zorg nodig hebben. Ten opzichte van het aantal kittens dat jaarlijks wordt opgevangen is dit maar een klein deel, maar desondanks wel belangrijk. De dieren die bij gastgezinnen terecht komen hebben bijvoorbeeld ook ’s avonds en soms ook ’s nachts zorg nodig.

We brengen dieren niet rechtstreeks naar een gastgezin. Zij komen altijd eerst naar ons dierenopvangcentrum, waar onze medewerkers beoordelen of het nodig is om een dier in een gastgezin onder te brengen. Als dat nodig blijkt, zoeken de medewerkers het juiste gastgezin voor het dier. 

Gastgezin worden?

Het team van gastopvang is regelmatig op zoek naar gastgezinnen voor de tijdelijke opvang van zeer jonge, zieke of schuwe kittens en moederpoezen met kittens. Ook zijn we regelmatig op zoek naar gastgezinnen voor de tijdelijke opvang van zieke honden en pups. Volwassen honden zullen als ze opgeknapt zijn terug gaan naar het dierenasiel om van daaruit geplaatst te worden. Voor de kittens en pups zoeken we zoveel mogelijk vanuit het gastgezin een nieuw baasje.