Veel asielen plaatsen dieren die zwervend zijn aangetroffen op de websites www.amivedi.nl (ook voor particulieren) en www.mijndieriszoek.nl.
Staat jouw dier niet tussen de gevonden dieren? Meld je dier dan bij Amivedi als vermist aan en lees onderstaande zoektips.

Als je dier gechipt is

Als iemand jouw dier vindt en hij/zij is gechipt, kan elke dierenarts, dierenambulance en asiel de chip lezen en met de code jouw telefoonnummer achterhalen. Let erop dat je gegevens in de database up to date moeten zijn. Dit is verreweg de snelste manier om een gevonden dier weer te herenigen met zijn of haar baas. Wij raden dan ook iedereen aan om zijn/haar dier te laten chippen. Via de websites www.dierkwijt.nl, www.chipnummer.nl en www.europetnet.com kun je in databanken eenvoudig op chipnummer zoeken.

Belangrijk om te weten

Dieren die in ons asiel zijn binnengebracht, komen de eerste veertien dagen niet in aanmerking voor herplaatsing. Deze periode is bij wet vastgelegd. Na twee weken gaan we op zoek naar een nieuw baasje. Omdat we niet kunnen garanderen dat we binnengebrachte dieren altijd kunnen matchen met een vermist-melding, raden we aan om zelf periodiek te informeren of een vermist dier misschien in het asiel is binnengebracht. Dit om te voorkomen dat je vermiste dier onverhoopt wordt geplaatst bij een nieuw baasje.

Ophalen in het asiel

Als je dier bij ons is ondergebracht en je komt hem ophalen, neem dan je eigen legitimatiebewijs, het inentingsboekje en/of een foto van je dier mee. We moeten tenslotte zeker weten dat het jouw dier betreft. Omdat wij kosten hebben gemaakt voor de opvang van je dier, brengen wij jou deze kosten in rekening. De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de duur van het verblijf, de uitgevoerde (medische) handelingen en de manier waarop het dier bij ons is binnengebracht.

Een overzicht van de kosten:

  • Rit dierenambulance €15,00 -€ 25,00
  • Enting €20,00
  • Chip €20,00
  • Verblijf per dag  €10,00

Medische kosten zijn uiteraard afhankelijk van eventuele behandelingen. Je kunt bij ons met je pinpas betalen. Dat heeft onze voorkeur.

Overige tips

Geef aan zoveel mogelijk mensen door dat je jouw huisdier kwijt bent. Plaats advertenties, hang flyers op, maar het belangrijkste is: blijf zoeken en geef de moed niet op! Er zijn heel wat dieren die na maanden vermist te zijn, toch weer herenigd werden met hun baasjes. Hieronder tips en adviezen die van pas kunnen komen:

Posters verspreiden

Verspreid posters en flyers met de omschrijving en een foto van het dier, plaats en datum van vermissing en je eigen contactgegevens. Hang de posters op plekken waar veel mensen komen. Denk aan de bushalte, het station, de supermarkt, de glasbak, de brievenbus, de pinautomaat. Ter volledigheid melden wij dat in sommige gemeenten en natuurgebieden geen posters mogen worden opgehangen. Dit zou in het uiterste geval zelfs een boete tot gevolg kunnen hebben. Posters mogen wel in de brievenbus worden gedaan bij huizen zonder Nee/Nee sticker. Succes met het verspreiden van de posters!

Social Media

Meldt de vermissing ook via social media zoals Twitter, Facebook en Instagram. Vraag mensen mee te kijken, geef informatie over het uiterlijk van het dier met daarbij een goede foto en de plaats / straat van vermissing.

Plekken doorzoeken

Doorzoek garages, bergingen en tuinen in de directe omgeving. Bel aan bij buurtgenoten en vraag aan de eigenaar of je even mag kijken in hun berging, schuur of garage.

Oude adres

Ben je net verhuisd? Neem dan contact op met de nieuwe bewoners op je oude adres. Dieren lopen vaak terug naar hun oude huis. Heb je goed contact met je oude buurtgenoten, breng hen dan ook op de hoogte van de vermissing en vraag ze uit te kijken naar je vermiste huisdier. Verspreid de poster ook in de buurt van je oude adres.

Laatst gezien

Honden gaan vaak terug naar de plek waar ze hun baasje voor het laatst gezien hebben. Laat daar iets achter dat ze herkennen (zet de auto er bijvoorbeeld neer of laat iets achter met de geur van thuis).