“Een goed ingerichte bananendoos is ook prima!”

14 april 2023

DOC Breda heeft extra gastgezinnen nodig voor kittenopvang. Interesse? Kom naar de informatiebijeenkomst op 19 of 22 april, om 14.00u in DOC Breda, Oude Baan 60, Breda. Opgeven via pleeggezin@docbreda.nl.

Groot tekort aan gastopvang voor kittens en mamapoezen

Kristel is al 6 jaar ‘pleegmoeder’ voor mamapoezen en kittens. Ze heeft ruim 50 kittens opgevangen en ervoor gezorgd dat ze een goed ‘furr ever’ mandje hebben gekregen.

Kristel: “Momenteel vang ik een mamapoes en 4 kittens op. Ik wilde altijd al vrijwilligerswerk doen voor DOC Breda maar door mijn werk was dit lastig. Deze kittenopvang kan ik gelukkig thuis doen! Ik heb een kittenkamer ingericht met een speciale kraamkist. Maar een aparte kamer met een goed ingerichte bananendoos is ook prima hoor.”

“Er zijn verschillende ‘soorten’ gastopvang. Ik vang mamapoezen met kittens op. Soms zijn de kittens al geboren, de andere keer worden de kittens bij ons geboren. Deze mama-en-kitten-opvang is eigenlijk de gemakkelijkste variant, want mama voedt de kittens. Per dag ben ik er zo’n 3 uur mee bezig, maar ik verdeel de taken met mijn dochter van 16. Ook kun je kittens opvangen die geen mamapoes hebben of een medische indicatie hebben. De meest intensieve opvang doen ‘flessenmoeders’: elke 2,5 uur kittens de fles geven, ook ’s nachts. Deze opvang duurt 4 weken, daarna gaan ze naar een gastgezin zoals dat van mij.”

“Na 12 weken zijn de kittens klaar voor adoptie en komen ze op de website van DOC Breda. De contacten met mogelijke nieuwe eigenaren verlopen via het gastgezin. Ik let hierbij altijd op de thuissituatie: tuin of balkon, kinderen, andere dieren? En is het geen ‘impulsaanschaf’, je moet tijd hebben voor een huisdier en er flink wat jaren voor willen zorgen. Het liefst plaats ik kittens als duo en bij een oneven aantal probeer ik een gezin te vinden waar al een andere jongere kat woont.”

Natuurlijk zijn er aspecten van dit vrijwilligerswerk die soms lastig zijn. Kristel: “Het moeilijkste van pleegmama zijn, vind ik afscheid nemen van de moederpoes. Ze hebben meer hun eigen karaktertje. Zeker als de mamapoes bij ons thuis bevalt, dan bouw je als ‘kraamverzorgster’ een band met haar op.”

“Wat veel mensen niet weten of beseffen, is dat we in Nederland veel zwerfkatten hebben die zich in een rap tempo vermenigvuldigen. Want een poes van 4 maanden kan al zwanger worden. De mamapoes die ik momenteel opvang, is pas 10 maanden oud. Eigenlijk ook nog een kitten. Vind je kittens leuk, neem dan niet zelf een pretnestje door je eigen poes expres zwanger te laten worden” vertelt Kristel. “Er zijn al zoveel kittens en die hebben allemaal een huisje nodig. Kies dan voor gastopvang van kittens want die hebben we veel te weinig. Alleen al bij DOC Breda komen er jaarlijks minimaal 300 kittens binnen. Je krijgt alles wat je nodig hebt voor de zorg van DOC Breda zoals voedsel, kattenbakken en eventueel medicatie. Kost je zelf dus niets alleen liefde en wat tijd. Je doet op deze manier zoveel terug voor deze dieren.”